Dinnye termesztése (Görög, sárga)
Napos helyen, fólia alatt vagy üvegházban finom dinnyét termeszthetünk.
Dinnye jellemzői
A dinnyének sok fényre és melegre van szüksége, egyes fajtái azonban hűvösebb körülmények között is megteremnek. Hosszú, indás hajtásokat hoz.
A sárgadinnyének (Cucumis melo) két változata létezik. A Cantalup-dinnyének a fehértől a sárgászöldig változó színű, sima, részben barázdált termésfala és a narancssárgától a pirosig változó színű húsa van. A recézett sárgadinnye termésfala parafaszerű bevonattal rendelkezik, terméshúsa zöld és ízletes. Rövidítsük a hajtásokat, hogy bő termést hozzanak.
A görögdinnye (Citrullus lanatus var. vulgaris) még több meleget igényel, mint a sárgadinnye, és csak szőlőművelésre alkalmas éghajlaton, szabadban termeszthető. Fényes, zöld héjú és piros terméshúsú, nagy gyümölcsöt hoz. Ne támasszuk meg a görögdinnyét, mert gyümölcsei a hajtáscsúcsokon fejlődnek.
Dinnye fajták | ||
Sárga dinnye | Fajta | Jellemzők |
'Accent F1' | kis, kerek gyümölcs; világoszöld csíkos, sárga, sima héj; narancssárga, ízletes. édes gyümölcshús | |
'Bastion F1' | közepes nagyságú, hosszúkás-kerek, enyhén barázdált gyümölcs; halványzöld, sima héj; élénk narancssárga. nagyon édes gyümölcshús | |
'Delada F1' | közepes nagyságú. kerek gyümölcs: zöld pettyes. sárga, recézett faéj; zöld, nagyon ízletes és édes terméshús | |
'Ha'on' | közepes nagyságú, kerek gyümölcs; sárga pettyes, zöld, recézett héj; zöld. nagyon ízletes és édes terméshús | |
'Honigtop F1' | kis, kerek gyümölcs: sárga. sima héj; élénk narancssárga gyümölcshús: mézédes | |
'Maja F1' | közepes nagyságú, kerek gyümölcs; sárgászöld, sima héj; sötét narancssárga, nagyon édes gyümölcshús | |
'Sweethearth' | közepes nagyságú, lapos, kerek gyümölcs; zöld csíkos, sárgászöld héj; narancssárga, nagyon édes gyümölcshús | |
'Viva F1' | kis, kerek gyümölcs; középzöld cslOs, sárgászöld, sima héj: narancspiros, nagyon édes gyümökshús | |
Görög dinnye | 'Crimson Sweet' | nagy. a kerektöl az oválisig változó alakú gyümölcs; csillogó sötétzöld héj; mélyvörös, lédús. nagyon édes gyümölcshús |
'Red Honey F1' | nagy, kerek gyümölcs; csillogó, sötétzöld héj; élénkpiros, lédús, édes gyümölcshús | |
'Sugar Baby' | nagy, kerek gyümölcs; csillogó, sötétzöld héj; sötétrózsaszín, édes gyümölcshús | |
'Sweety F1' | nagy, hosszükásan gömbölyű gyümölcs: csillogó sötétzöld héj; sárgáspiros, lédús, édes gyümölcshús |
Dinnye ültetése
Ültetési időszak: március közepe
1. Március közepén vessük el a magokat 1 cm mélyre a vetőfölddel megtöltött ládába. Permetezzük vízzel, és az ablakban 20 °C-on neveljük.
2. Pikírozzuk (tűzdeljük) a magoncokat 10 cm-es cserepekbe, amikor az első levelek megjelennek. A szikleveleket lepje be a föld.
3. Május elején nappal a szabadban eddzük a növényeket. Ássuk fel az ágyást egy ásónyom mélyen. és dolgozzunk bele komposztot,
4. Május közepén ültessük a növényeket az előkészített ágyásba (80-100 cm). Ha hűvös az idő, takarjuk le őket fóliával vagy kőzetgyapottal.
5. Júniustól takarjuk a dinnyét szalmával, hogy tartsa a talajhőmérsékletet és nagyobb gyümölcsök fejlődjenek.
Közepes hőmérsékletű vízzel öntözzük a dinnyét, de csak a gyökérlabdánál. A gyökérnyaknál nem tűri a pangó vizet.
Dinnye nevelése
A dinnyéknek napos, nagyon meleg, szélvédett helyre van szüksége. Hideg éghajlaton neveljük inkább fóliaalagútban vagy üvegházban. Jó vízáteresztő talaj igényel. A talaj legyen humuszos és tápanyagban nagyon gazdag.
Csak olyan fajták friss magját vásároljuk meg, amelyek a területnek megfelelők. Ne vegyünk régi magot, amely rosszul csírázik, és ne ültessük el a vásárolt gyümölcsök magjait sem, mert általában nem kelnek ki.
Kora tavasz – előnevelés
Március közepén vessük el a dinnyét palántanevelő ládába. Neveljük az ablakpárkányon 20 °C-os hőmérsékleten. Amikor megjelenik az első lomblevél pikírozzuk 10 cm-es cserepekbe, és mindkét sziklevelét takarjuk be földdel. Meleg helyen neveljük tovább.
Késő tavasz – ültetés
Május elejétől eddzük a növényt. Május közepétől ültessük ki. Júniusig védjük a kései fagyoktól fóliaburával vagy fóliaalagúttal.
Nyár és ősz – gondozás és szüret
A sárgadinnye vezérhajtását az ötödik, az oldalhajtását a harmadik levél felett tetejezzük. A gyümölcsöt tegyük pl. üres konzervdobozra, hogy ne rothadjon meg. Az érett gyümölcsöket csavaró mozdulattal szedjük le vagy késsel vágjuk le.
Helyet takaríthatunk meg, ha támrendszeren termesztjük, amelyhez hozzáerősítjük a nehéz gyümölcsöket. A fekete talajtakaró fólia serkenti a növekedést és az érést. Terítsük a fóliát az ágyásra, és ültessük a palántákat a keresztvágásokba.
Hogyan tudom, mikor érett a dinnye?
A dinnyét éretten szedjük, hogy kialakulhasson jellegzetes íze. A recézett sárgadinnye akkor érett, amikor édes illatú, szára zsugorodni kezd, és a szártőnél repedések mutatkoznak. A Cantalup dinnye akkor érett, amikor héjának színe világosodni kezd, és a gyümölcsszárral szemben ülő levél sárgává válik. A görögdinnye akkor érett, amikor a gyümölcs üreges, tompa hangot ad, ha megkopogtatjuk. Ezen kívül az a része, amelyiken a dinnye a földön fekszik, megsárgul, és a közelében lévő inda hervadni kezd.