Sütőtök termesztése (Cucurbita maxima)
Sütőtök jellemzői
A sütőtök (Cucurbita maxima) hő-, fény- és vízigénye alacsonyabb mint a főzőtöké. Tápanyagigényes növény. Magas karotin-, C-vitamin-, Kalcium (Ca)- és foszfor (P)-tartalommal rendelkezik, ezért bébiételt is készíthetünk belőle.
Sütőtök fajták
Termesztésre ajánlott hazai fajták: Kiszombori, Nagydobosi, Óvári hengeres, Sárga óriás. Muskotálytök: Orange.
Nagydobosi sütőtök: középerős növekedésű, hosszú indájú, termése erősen lapított gömb alakú, közepesen bordázott, húsa sötét narancssárga, termésének átlagtömege: 6-8 kg. Közepes termőképességű, hosszú tenyészidejű.
Orange: középerős indanövekedésű, termése körte alakú, tömege: 1,5-2,5 kg, húsa élénk narancsszínű, édes; hosszú tenyészidejű, helyigénye 1,5-2 m2/tő.
Sütőtök vetése
Talaj-előkészítés: morzsás szerkezetű, ülepedett, sima felületű, gyommentes területet készítünk elő. Vetés vagy palántázás előtt 2-3 héttel fészkeket készítünk a megfelelő sor- és tőtávolságra, és fészkenként 1-2 kg érett trágyát terítünk az aljára (lehet 2-3 kg érett komposzt is).
Vetés ideje: április vége.
Sor- és tőtávolság: 150 x 150 cm; fészkenként 4-6 mag. Vetés mélysége: 3-5 cm. Ezermagtömege: 450-500 g.
Ápolás
Talajmunka: szükség szerinti porhanyítás, gaztalanítás.
Öntözés: a növekedés intenzív szakaszában 2-3 vízpótló öntözést végezzünk.
Szedés
késő ősszel szedjük fel, amikor a dér megcsípte. Csak az érett tököket szedjük le, szárral együtt.
Tárolhatóság
fagymentes száraz helyen januárig is eltartható.
Tartósítás
Megsüthetjük és ivólevet is készíthetünk belőle.