Kerti mák (Papaver somniferum)
Mák jellemzői
A mák olajos magja közkedvelt élelmiszer. Jelentős a felhasználása a cukrászatban is.
A mák, fejlődés kezdeti időszakában kevesebb fényt igényel. Hőigénye alacsony, már 3-4 °C-on csírázik. Vízigénye virágzásáig közepes, a tok növekedésekor azonban több vizet igényel. A jó minőségű, lazább, homokos vályog- vagy humuszos fekete homoktalajokat kedveli.
Mák fajták
Hazai fajták: A-1, BC-2, Gödi-N, Kék Duna, Kék Gemana, KP Albakomp, Komolti M, Kozmosz, Monaco, Óriás kék, Tebona. Kiskerti termesztésre javasolt fajták: BC-2, Kék Duna és Kompolti M: jó szilárdságúak, viráguk fehér, Lilás foltokkal, magjuk kék, termőképességük megfelelő, étkezésre alkalmas fajták.
Mák termesztése kertben
Talaj-előkészítése: ősszel felássuk a máknak szánt területet, és tavasszal jó minőségű magágyat készítünk, mert a máknak nagyon apró a magja.
Vetés: vetési ideje február 1-március 15. vagy szeptember 10-október 10. Sor- és tőtávolság: 30 x 8 cm. Vetés mélysége: 1. 1,5 cm.
Ápolás: Talajmunka: rendszeres talajlazítás, gyomirtás. Kelés után a növényeket egyeljük.
Szedés: Július végén, augusztus elején, amikor a tokok szárazak, csörögnek. Száraz időben levágjuk a tokokat kiszeleljük, és szövetzacskóban szellős helyen, felakasztva tároljuk. Bezárt edényben a mák gyorsan avasodik.
Felhasználás: főtt és sült tészták ízesítésére.