Burgonya termesztése, ültetése

burgonya (Solanum tuberosum)

Jellemzői

A burgonya (Solanum tuberosum), más elnevezéssel krumpli, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, amelyet keményítőben gazdag gumójáért termesztenek.

Az egyik legfontosabb élelmiszernövényünk. A szénhidrát nagy részét keményítő formájában tartalmazza, fehérjetartalmát az emberi szervezet jól hasznosítja, ezenkívül C-, B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Hőmérsékleti igénye közepes, fényigényét a hazai viszonyok kielégítik, az öntözést a virágzás és gumóképzés időszakában meghálálja. A tápanyagban gazdag, laza, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.

burgonya, krumpli termesztése

Burgonya fajták

Igen korai és korai érésű fajták: Rebeka, Réka

Középkorai és középérésű fajták: Bakonyai sárga, Ciklámen, Góliát, Hópehely, Kánkán, Sarolta, Somogyi sárga, Százszorszép, White Lady.

Kiskerti termesztésere az igen korai és korai érésű fajták javasoltak.

Burgonya ültetése

Ősszel 25-30 cm mélyen felássuk a kijelölt ágyást, és ezzel egy időben elvégezzük az esedékes szervestrágyázást is. Tavasszal amikor a talaj járható, elgereblyézzük, morzsalékos magágyat készítünk.

Ültetés ideje: március közepétől április elejéig végezhető előcsíráztatott gumókkal. Sor- és tőtávolság: 70×25 cm.

Burgonya, krumpli ültetése
Burgonya ültetése

Ápolás, gondozás

Talajmunka: sorközök porhanyósítása, gyomirtás; a burgonyaszárak megjelenése után fokozatosan töltögetjük a burgonyatöveket.

Öntözés: szárazság esetén 2-3 alkalommal elárasztással öntözzünk.

Növényvédelem: a mozaikvírusos töveket meg kell semmisíteni; legveszélyesebb kártevője a burgonyabogár.

Szedés: május végétől fokozatosan szedhetjük a korábbi burgonyát friss fogyasztásra.