Jellemzői
A burgonya (Solanum tuberosum), más elnevezéssel krumpli, a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, amelyet keményítőben gazdag gumójáért termesztenek.
Az egyik legfontosabb élelmiszernövényünk. A szénhidrát nagy részét keményítő formájában tartalmazza, fehérjetartalmát az emberi szervezet jól hasznosítja, ezenkívül C-, B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Hőmérsékleti igénye közepes, fényigényét a hazai viszonyok kielégítik, az öntözést a virágzás és gumóképzés időszakában meghálálja. A tápanyagban gazdag, laza, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli.
Burgonya fajták
Igen korai és korai érésű fajták: Rebeka, Réka
Középkorai és középérésű fajták: Bakonyai sárga, Ciklámen, Góliát, Hópehely, Kánkán, Sarolta, Somogyi sárga, Százszorszép, White Lady.
Kiskerti termesztésere az igen korai és korai érésű fajták javasoltak.
Burgonya ültetése
Ősszel 25-30 cm mélyen felássuk a kijelölt ágyást, és ezzel egy időben elvégezzük az esedékes szervestrágyázást is. Tavasszal amikor a talaj járható, elgereblyézzük, morzsalékos magágyat készítünk.
Ültetés ideje: március közepétől április elejéig végezhető előcsíráztatott gumókkal. Sor- és tőtávolság: 70×25 cm.
Ápolás, gondozás
Talajmunka: sorközök porhanyósítása, gyomirtás; a burgonyaszárak megjelenése után fokozatosan töltögetjük a burgonyatöveket.
Öntözés: szárazság esetén 2-3 alkalommal elárasztással öntözzünk.
Növényvédelem: a mozaikvírusos töveket meg kell semmisíteni; legveszélyesebb kártevője a burgonyabogár.
Szedés: május végétől fokozatosan szedhetjük a korábbi burgonyát friss fogyasztásra.