Zöldség

Fekete retek – gyorsan nő és ízletes

A retek elő- és utókultúrában is termeszthető, a késői fajok a tárolást is jól bírják.

Fekete retek jellemzői

A fekete retek (Raphanus sativus var niger) az egyik legismertebb gumós zöldség. A föld alatt húsos répagyökeret fejleszt, amely fajtától függően lehet kerek vagy hosszúkás, fehér, rózsaszín, piros, lila, zöld, barna vagy fekete. A gumó felett karéjos, szőrös levelek alkotta rozetta fejlődik. A retek íze lehet édes vagy fűszeresen erős. Meghűléses betegségek, máj- és epebántalmak esetén gyógyító hatású.

Tudományos név: Raphanus sativus var. niger

Akár csak a hónapos reteknek, a fekete reteknek is számos fajtája létezik, amely szabadföldi és/vagy üvegházi termesztésre alkalmas. Mivel ez utóbbiak száraz, meleg időben hajlamosak a felmagzásra, helyettük új fajtákat nemesítettek. A japán hibridek a gyökérfeketedéssel szemben ellenállóak, ízük a répáéhoz hasonlóan édeskés, és egyáltalán nem csípős. A hosszúkás fajták talaját legalább 30 cm mélyen lazítsuk fel.

Nyári fajta

FAJTA

ISMERTETÉS

TAVASZI FAJTÁK

'Münchner wiser Treb und Setz'

fehér, ovális, enyhén fűszeres; sima. vékony héjú; nagyon korai: üvegházban is termeszthető

'Hilds Roter Neckarruhm'

élénkpiros, félhosszú, nagyon fűszeres; fényes, sima, vékony héjú; nagyon korai: üvegházban is termeszthető

'Rex'

fehér, kúp alakú. enyhén fűszeres; sima. Vékony héjú; korai; üveg-házban is termeszthető

'ostergruß'

élénk sötét rózsapiros, félhosszú, nagyon fűszeres; sima: vékony héjú; korai: csak szabadföldben termeszthető

NYÁRI FAJTÁK

'Halblanger weiser Sommer'

fehér, klip alakú. Fűszeres; sima, vékony héjú: ellenálló, nem magzik fel: csak szabadföldben termeszthető

'Minowase Summer Cross'

fehér, nagyon hosszú. édeskésen enyhe ízű; sima, vékony héjú; nem magzik fel; japán hibrid csak szabadföldben termeszthető

'Mainkrone'

barna, félhosszú, nagyon Fűszeres: érdes. kemény héjú; ellenálló, nem magzik fel; csak szabadföldben termeszthető

ŐSZI ÉS TÉLI FAJTÁK

'Red Meat'

fehér, kerek, édeskésen enyhe ízű. piros húsú; sima, vékony héjú; japán hibrid; üvegházhan is termeszthető

'Green Meat'

zöld, henger alakú, edeskésen enyhe ízű, zöldes húsú; sima, vékony héjú: japán hibrid: üvegházhan is termeszthető

'Münchner Bier'

fehér, ovális, enyhén fűszeres; sima, kemény héjú; homokba ásva jól tárolható: üvegházban is termeszthető

'Hilds blauer Herbst und Winter'

kékeslila, fényes, félhosszú, nagyon fűszeres; sima, kemény héjú; jól tárolható: üvegházban is termeszthető

`Schwarzer Winter'

mélyfekete, kerek vagy félhosszú, nagyon fűszeres; érdes, kemény héjú; nagyon jól tárolható; üvegházban is termeszthető

Fekete retek gondozása

A fekete retek egynyári zöldség. Májustól novemberig terem. A tavaszi és őszi fajták közvetlen napfényt igényelnek, a nyáriak azonban félárnyékban is jól fejlődnek.  Humuszos, mély talajt igényel. Kötött talajon a retek pudvássá és csípőssé válik.

Tavasz – vetés

A korai fajtákat február végétől vessük melegágyba, márciustól szabadföldbe, a nyári fajtákat áprilistól vessük el 20-25 cm-es sor- és 15-20 cm-es tőtávolsággal. A retek hét-kilenc hét múlva szüretelhető.

Nyár – szedés és vetés

Szedjük fel az érett retket, és vágjuk le róla a leveleket. Júniustól augusztusig vessük el az őszi és téli fajtákat 30-40 cm tőtávolsággal. A termés 14-15 hét alatt érik be.

Ősz – szedés és tárolás

November végén szedjük fel az utolsó teli retket. Tároláshoz csavarjuk le a leveleket, ássuk be a gumókat nyirkos homokba, és tároljuk hűvös pincében vagy melegágyban.

Fekete retek vetése

A fekete retek nagyon jól fejlődik vegyes kultúrában, ha szomszédait megfelelően választjuk ki. Fejlődését elősegíti a saláta, a paradicsom, a bab, a zöldborsó, a póréhagyma, a karalábé és a sárgarépa, de gátolja a kínai kel és az uborka.

Fekete retek vetése
Fekete retek vetése

Vetés lépései

A korai fajtákat márciustól, a nyáriakat áprilistól, az őszi és téli fajtákat júniustól augusztusig vessük.

1. Lazítsuk a talajt, dolgozzunk bele komposztot.

2. Húzzunk barázdákat egymástól 20-25 cm-re. Ültessük el a magokat 7-10 cm távolságra. Zárjuk össze a barázdákat. Alaposan öntözzünk.

3. Egyeljük ki a magoncokat a fajta növekedésétől függően 15-40 cm távolságra, mihelyt kettő-négy levél fejlődött rajtuk.

4. A vetéstől a szüretelés előtti tizedik napig takarjuk a retket rovarvédő hálóval, amely megakadályozza a gyökérlegyek kártételét.

5. Tartsuk a talajt egyenletesen nyirkosan, nehogy a retek csípőssé váljon, vagy a változó vízellátás hatására szétrepedjen.

Kártevők és betegségek

A gyökérfeketedés gombabetegség, amely üvegházban és meszes, nyirkos talajon gyakori. A retken hosszanti repedések láthatók. vagy a szövetek elkorhadnak. Távolítsuk el a fertőzött növényeket, és az előfordulás helyén három évig ne termesszünk retket.

A gyökérlegyek közül a kis- és a nagy káposztalégy a retek két fő kártevője. Férgeik szétrágják a retek külső rétegeit, míg végül az egész gumó elrothad. A leghatékonyabban úgy védekezhetünk e kártevők ellen, hogy a veteményt betakarjuk szaküzletekben kapható hálóval.