Gyümölcs

Citromfa (Citrus x limon)

A kis termetű, aromás, örökzöld fa virágai illatosak, megfelelő hőmérsékleten állandóan nyílnak. A virágok és a termések ilyenkor gyönyörűen mutatnak együtt.

Citromfa gondozása

A citromnak hosszú, meleg, párás tenyészidőszakra van szüksége – legalább hat hónap 20°C feletti hőmérséklet és fagymentes tél. Hűvösebb klímán 50 cm átmérőjű edényben nevelhető. Helyezzük meleg, napos helyre nyáron, télire költöztessük be. A citromfa a termékeny, jó vízelvezető talajt kedveli.

A növény növekedése lassú, ezért legalább hároméves növényt vásároljunk. Öntözzük és tápoldatozzuk egész évben. Párásítsunk vízpermettel, vagy állítsuk a növényt nedves kaviccsal teli tálcára. Ritkítsuk a gyümölcsét, hogy a megmaradó termések szépen megnőjenek és beérjenek. Az alakító metszést – ha szükséges  – télen végezzük. Az erős hajtások végét nyáron csípjük vissza, az oltás helye alól növő ágakat vágjuk le.

Hűvösebb klímán tartsuk majdnem szárazon a növényt. Csak a tavaszi felmelegedéskor térjünk vissza a rendszeres öntözéshez.

cserepes citromfa

Citrom fajták

‘Garey’s Eureka’ – az 1 °C-ot még kibírja, a gyümölcs világos aranyszínű, jóízű.

‘Lisbon’ – klasszikus, régi fajta, gyümölcse közepes méretű, savanyú, sima héjú, kevés magvú.

‘Meyer’ – gyümölcse az átlagosnál kisebb, kerekebb. Héja sötétebb narancsszínű, íze édes. 5 °C-ig bírja a hideget.

‘Monachello’ – gyümölcse alacsony savtartalmú, kevés magvú, héja érdes.