A cserjés paprika távoli, egzotikus tájakat idéz fel képzeletünkben, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a mutatós növény nálunk is tartható.
Cserjés paprika jellemzői
A cserjés paprika Közép- és Dél-Amerikából származik, és már a spanyol hódítók megjelenése előtt is ismert volt. Ma már más országokban, elsősorban trópusi vidékeken is termesztik.
Porrá őrölt termése a curry fontos alkotórésze. A trópusokon élők a téli, hűvösebb időszakban előszeretettel fogyasztják, mert átmelegíti a szervezetet. Az elkényeztetett európai ínyenceknek azonban tanácsos csínján bánni a csípős fűszerrel. A termésből készült őrlemény, a cayenni bors alapanyaga a híres chili-keveréknek. Ezt a japánok lombok setannak nevezik, ami ördögborsot jelent.
A cserjés paprika kis, többnyire felálló szárú félcserje, amelynek rövid nyélen ülő levelei és virágai csoportosan helyezkednek el. A piros színű termések általában hosszúak és hegyesek, nagyságuk és formájuk változó. Az érés során színük a zöldről a sárgán át pirosra változik. A növények 35-115 cm magasak.
Ha magunk nevelünk cserjés paprikát, az érett terméseket fűszerként közvetlenül felhasználhatjuk, de meg is szárít-hatjuk őket. A növény nem fagyálló, ezért télen tartsuk a lakás egy hűvös, világos helyiségében.
Termesztése
Ha kész növényként nem jutunk hozzá, magunknak kell magvetéssel szaporítani, ami egyszerű feladat.
A magokat tavasszal vessük el, lehetőleg tőzegcserepekbe, amelyeket alulról tartsunk melegen. E célra ideális a mini üvegház. Az első időszakban tartsuk a földet állandóan nedvesen, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl. Amikor a csírázás megindul, lehetőség szerint vigyük át a cserepeket egy nagyobb hajtatóházba, de ha erre nincs mód, egy szélvédett, meleg sarok is megteszi.
Az első 3-5 levél megjelenésekor csípjük le a növény csúcsát. mert akkor a növény jobban elágazik. A növényt dugványról is szaporíthatjuk. Átteleltetés Mivel a cserjés paprika nem fagyálló, ősszel vigyük a lakásba. A telet hűvös, világos helyiségben töltse, csak nagyon mértékletesen öntözzük, és ne trágyázzuk.
Tavasszal egy kissé vágjuk vissza, ültessük át friss földbe, öntözzük rendszeresen, és gondoskodjunk tápanyag-utánpótlásról. A levágott részeket dugványként felhasználhatjuk.
Igényei
A cserjés paprika úgynevezett félcserje, amelynek sötétzöld, kissé szögletes hajtásai vannak. Az idősebb növényi részek barnás színűvé válnak. A sötétzöld, lándzsás, sima és puha levelek levélnyeleken ülnek.
A magvetést követően három-négy hónapra virágzik. Virágai zöldesfehér vagy ibolyakék színűek, átmérőjük kb. 1 cm. Nincs illatuk. Az érett termések színe piros. A cserjés paprika a világos, meleg helyeket kedveli. Nyáron, például a teraszon, szélvédett helyen nagyon jól érzi magát. Télen tartsuk világos, hűvös, ám fagymentes helyen.
Hagyjuk nyugodtan egy kicsit bágyadtan csüngeni a leveleket, mielőtt az öntözőkannához nyúlnánk. Nyáron adjunk neki rendszeresen tápoldatot, télen szinte alig öntözzük, és egyáltalán ne trágyázzuk. Tavasszal célszerű tápanyagban gazdag virágföldbe ültetni. A téli nyugalmi időszak után és az átültetés előtt egy kissé visszavághatjuk.
Felhasználása
A friss cserjés paprika termését különböző ételek fűszerezéséhez használhatjuk. Ügyeljünk azonban arra, hogy csípőssége ne nyomja el az étel ízét. Felhasználás előtt távolítsuk el a magokat a termés belsejéből. A terméseket vékony drótra vagy fonalra is felfűzhetjük, és felakasztva megszáríthatjuk őket. Ez egyben konyhadíszül is szolgálhat.
Kártevők és betegségek
Gondos ápolás esetén a cserjés paprika erőteljes, egészséges növény. Levéltetvek azonban megtámadhatják. Próbáljuk meg ezeket a kártevőket erős vízsugárral lemosni. Ha a terméseket fel akarjuk használni fűszerezéshez, ne használjunk vegyszereket.
Ha a cserjés paprika túl meleg, száraz helyen telelt át, takácsatkák jelenhetnek meg rajta. Ilyenkor pókhálószerű szövedék borítja a növényt, a levelek elsárgulnak és lehullanak. Ezektől a növényektől, ha fájó szívvel is, de váljunk meg.
A szürkepenész esős, hűvös nyáron léphet fel. Állítsuk a növényt szélvédett, meleg helyre.