Cserjés paprika (Capsicum frutescens)
A cserjés paprika távoli, egzotikus tájakat idéz fel képzeletünkben, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a mutatós növény nálunk is tartható.
A cserjés paprika távoli, egzotikus tájakat idéz fel képzeletünkben, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ez a mutatós növény nálunk is tartható.
Az aromás illatú petrezselyem egyetlen kertből sem hiányozhat. E fűszernövénynek két változatát használjuk: a gyökér- és a levélpetrezselymet. Az utóbbinak sima és fodros levelű fajtái is vannak.
Az igazi kamilla, amely az egyik legismertebb gyógy- és fűszernövény, a szabad természetben sajnos egyre ritkábban fordul elő. A kertben és az erkélyen viszont könnyen nevelhetjük.
Az orvosi aloé az utóbbi évtizedek egyik legnépszerűbb gyógynövénye, amelyről a természetgyógyászok és a kozmetikusok ódákat zengenek. A legtöbben a külső használatára esküsznek, de vannak olyan lelkes hívei is, akik szívesen fogyasztják üdítőitalokban és limonádékban. Miért is olyan közkedvelt ez a pozsgás levelű növény, amelynek jótékony hatása már az ókorban is ismert volt?
Az illatos tárkony az egyik legkülönlegesebb aromájú fűszernövény.
A boldogasszony tenyere régi, kedves növény, amelyet nagyszüleink még gyakran felhasználtak az ételek ízesítéséhez, de mára kissé feledésbe merült. A növény kellemes fűszeres illatot áraszt.
A kerti borágó terebélyes, erőteljes növekedésű fűszernövény. Serteszőrös levelei és gyönyörű élénk színű virágai igen mutatósak. Fűszer- és gyógynövényként fokozza az anyagcserét.
A borsra emlékeztető ízű borsikafűt már az ókorban ismerték. Ezt a növényt elsősorban húsok és hüvelyesek fűszerezésére használják. Gyógyhatását a mai napig is sokra becsülik.
Az északi féltekén jelentős területen – Izlandtól a Nyugat Himalájáig – élő köményt nemcsak fűszernövényként, de dísznövényként is termeszthetjük.
A francia tárkony klasszikus fűszernövény. Az olasz és a francia konyha nélkülözhetetlen fűszere, de nálunk is használják különféle húsételek ízesítésére. A tárkony jellemzői A francia tárkonyt már régóta az egyik legfinomabb fűszernek tartják, különösen jellemző ez a francia konyhára. Valódi tárkonynak is hívják, ellentétben orosz változatával, amelyet az ínyencek hamis tárkonynak neveznek. A két faj…