A kóla növény (Artemisia arbotanum), más néven kóla cserje, cola herb, ürömcserje egy évelő félcserje, amely fűszeres illatú leveleiről ismert. A neve onnan ered, hogy illata kissé a kólára emlékeztet, de nagyjából ennyi köze van a kólához. Hazánkban is könnyen nevelhető, és nemcsak dísznövényként, hanem fűszerként és gyógynövényként is hasznosítható.
Jellemzői
Tudományos név: Artemisia abrotanum var. maritima.
Származási hely: Dél-Európa és Nyugat -Ázsia
Növekedési forma: 60-100 cm magas, fásodó szárú félcserje
Levelek: Finoman szeldeltek, ezüstös-zöld színűek
Virágok: Apró, sárgás színűek, fészkes virágzatúak, nyáron nyílnak
Illat: Citromos, kólára emlékeztető
Ezüstös-zöld levelei esztétikusan mutatnak sziklakertekben, gyógynövénykertekben és fűszerágyásokban.
Gondozása
A kóla növény napfénykedvelő, ezért napos, meleg helyet igényel. Félárnyékban is megél, de ilyenkor a levelei kevésbé lesznek aromásak.
Hazánkban télálló, de a keményebb fagyok (-10 C alatt) károsíthatják. Érdemes tövét mulccsal takarni télen.
Talaj
Jól alkalmazkodik a jó vízáteresztő képességű, homokos vagy kavicsos talajokhoz. A túl nedves, kötött talajokat nem kedveli, mert gyökerei könnyen berothadnak.
Öntözés
A szárazságtűrő növények közé tartozik, ezért csak mérsékelt öntözést igényel. Különösen fontos, hogy a földje ne maradjon tartósan vizes.
Metszés
A növény metszéssel alakítható, és ez elősegíti a bokrosabb növekedést. Tavasszal vágjuk vissza az előző évi hajtásokat, hogy új, friss leveleket hozzon.
Szaporítás
Dugványozással vagy tőosztással szaporítható. A dugványokat nyáron gyökereztethetjük meg, míg a tőosztás tavasszal vagy ősszel ajánlott.
Felhasználás fűszernövényként
Leveleit frissen vagy szárítva használhatjuk fűszerezésre. Aromája miatt jól illik:
- húsételekhez,
- halakhoz,
- salátákhoz,
- szószokhoz.
Különösen népszerű az olasz és francia konyhában.
Gyógyhatásai
- Emésztésserkentő
- Étvágyfokozó
- Antibakteriális
- Nyugtató hatású (teaként fogyasztva)