Mangosztán fa gyümölcse
Nem, ez nem egy baszk labda, hanem a világ egyik legfinomabb gyümölcse.
Mangosztán gyümölcs jellemzői
A mangosztán (Garcinia mangostana) parafa állagú, vastag bordó héja alatt lédús, fehér színű gyümölcsvelő rejtőzik; ennek köszönhetően emlegetik a mangosztánt az „istenek gyümölcse”-ként.
A szakemberek formális megfogalmazásában: ez Ázsia egyik legpompásabb gyümölcse. Édes, lédús és frissítő hatású. Az íze a licsire emlékeztet, és bársonyos húsa a mangót idézi fel bennünk. Azt mesélik, hogy Viktória királynő szinte elolvadt a gyönyörűségtől azon a napon, amikor először kóstolt meg egy mangosztánt. Annyira kitűnőnek találta az aromáját, hogy jutalmat ígért „bárkinek, aki neki ép állapotban elhozza ezt a gyümölcsöt Angliába”.
A héj nyomásra enyhén bemélyed. Meg ne vegyük azt a gyümölcsöt, amelyik olyan kemény, mint a fa. Külseje ellenére a mangosztán érzékeny, sérülékeny, szobahőmérsékleten csak 2-5 napig tartható, de hűtőben is csupán 1 hétig. A húsa a gyümölcs teljes súlyának a negyedét teszi csak ki.
Vegyük két kézbe, és az „egyenlítő” mentén (képzeljük el, hogy ez a földgömb) határozottan nyomjuk meg, majd nyissuk szét a két félgömböt. Mint egy ékszeres doboz, a nem ehető bíborvörös hártya alatt feltárul a gyöngyfehér gyümölcshús. (Természetesen késsel szabályosan is felvágható, de kézzel szétszedni sokkal nagyobb élmény.)
A gyümölcsvelő 5-7 rekeszre oszlik, amelyek úgy válnak el egymástól, mint a mandarin gerezdjei. A belsejében 2-3 mag bújik meg (amelyeket kissé keserű ízük miatt ajánlatos kiköpni).