Mogyoróhagyma; ínyenceknek ajánljuk
A mogyoróhagyma gyorsan fejlődő, enyhén fűszeres ízű növény.
Mogyoróhagyma jellemzői
A mogyoróhagyma (Allium cepa var. ascatonicum) vagy salotta hagyma, amely korábban a botanikában önálló fajnak számított (Allium ascalonlcum), az étkezési hagyma, vöröshagyma egyik változata.
Ez a növény enyhébb éghajlaton áttelelhet, de nálunk főként egynyáriként termesztik, mert a -5 °C-nál alacsonyabb talajhőmérsékletet nem viseli el. Cső alakú levelei vékonyabbak és rövidebbek, mint az étkezési hagymáéi, 15-25 cm magasra nőnek és a metélőhagymához hasonlóan használhatjuk fel őket.
Olykor nálunk is virágzik; ilyenkor 60-100 cm hosszú virágzati szárat nevel. Virágai a metélőhagyma virágaira emlékeztetnek. Az egyes virágok között gyakran fejlődnek fiókhagymák, amelyeket szaporításhoz vagy konyhai kiegészítőként is felhasználhatunk. A hosszúkás, tojásdad hagymák meglehetősen aprók. Ültetés után egyetlen „anyahagymából” 4-12 hagy-mából álló állomány fejlődik. Éppen ezért a mogyoróhagymát viszonylag nagy tőtávolsággal ültessük.
A mogyoróhagyma (salotta hagyma) enyhén fűszeres ízű, nem annyira csípős, mint az étkezési hagyma. Nyersen és megfőzve is fogyaszthatjuk. Kereskedelmi forgalomban különböző fajtáit árusítják: A ‘Gelbe Sehalotte’ fajta sárga, a ‘Golden Gourmet’ rézszínű, a ‘Red Sun’ piros héjú változat. Magtermesztésre két sárga héjú fajta ajánlható: az ‘Atlas’ (lapos, kerek hagymák) és a ‘Creation’.
Bátran termeszthetjük, mert az étkezési hagymánál hamarabb beérik és hosszabb ideig tárolható. Ha március/áprilisban elültetjük a hagymákat vagy elvetjük a magokat, akkor július/augusztusban betakaríthatjuk a termést. A megfelelő fejlődés előfeltétele a laza, pangó víztől mentes talaj. Kötöttebb talajon ássunk 5 cm mély ültetőgödröket, és a kiásott földhöz keverjünk homokot, hogy a hagymák könnyebben meggyökeresedjenek.
Mogyoróhagyma termesztése, ültetése
A mogyoróhagyma (salotta hagyma) rosszul viseli, ha a következő években is ugyanoda ültetjük. Ne ültessük rögtön más hagymafélék után, és tartsuk be a négy-hat éves vetésforgót. Vegyes kultúrában ültethetünk mellé földiepret, salátát vagy répát, de a káposzta-félék és a bab közelségét rosszul viseli.
Ha más növényekkel társítjuk, akkor is 15 cm tőtávolságra és 25 cm sortávolságra ültessük. A szükséges ápolási munkát, a kapálást és a gyommentesítést vegyes telepítéssel jelentősen csökkenthetjük, ugyanis a szomszédos növények árnyékolják a talajt és mérsékelik a gyomosodást. Vegyes kultúrában ritkábban kell megöntözni a növényeket, és kisebb az esélye annak, hogy betegségek vagy kártevők (például hagymalégy) támadják meg őket.
Akkor szedhetjük fel a hagymákat, ha a levelek már leszáradtak és a talajra fekszenek. A nagyobb állományokat ásóvillával emeljük ki a talajból, nehogy megsérüljenek. Egyben, szétválasztás nélkül szárítsuk meg, majd összefonva tároljuk őket. 8 °C-os hőmérsékleten négy-öt hónapig eltarthatók.
Ültetés lépései
Ültetési idő: március vagy április
1. Késő ősszel készítsük elő az ágyás talaját: ásóvillával mélyen dolgozzunk bele komposztot és homokot.
2. A dughagymákat laza talajba, 5 cm mélyre, 15 cm tőtávolságra és 25 cm sortávolságra ültessük el.
3. A tövek között rendszeresen kapáljuk a talajt, de csak sekélyen, nehogy megsértsük a gyökereket. Távolítsuk el a gyomokat.
4. Júniustól leszedhetjük a leveleket. A hagymák akkor érettek, ha leveleik leszáradtak és elfekszenek. Ilyenkor ássuk ki és szárítsuk meg őket.
5. A következő évi ültetéshez tartsunk meg néhány egészséges fiókhagymát. Enyhébb éghajlaton ősszel elültethetjük őket.