Potpourri készítés házilag
Ha már túlságosan nyomasztóak a hosszú téli napok, szippantsunk egyet a legbódítóbb nyári illatok keverékéből. Emeljünk fel az üveg fedelét, és emlékezzünk…
Potpourri illatkompozíciók
Ahogy a zenei potpourri különösen szép dallamok egyvelege, éppúgy alkotnak a különféle szirmok, levelek, gyökerek és fűszerek harmonikus keveréket a potpourriban. Egész nyáron át gyűjthetjük az illatokat, olyanokat, amelyek a leghosszabb, legsötétebb, leghidegebb téli napokon az elmúlt meleg évszak szépségeit idézik emlékezetünkbe. Nem kell mást tennünk mint, hogy kissé felemeljük az edény fedelét, és összekeverjük a száraz virágokat és leveleket. És máris körülvesz minket a nyár varázsa.
Keverék rózsából
A potpourri gyakran rózsából (erősen illatos fajtából), levendulából és zsályából tevődik össze. Ehhez az alaphoz egyéb illatos növényeket és fűszereket is adhatunk. Használjunk fel mindent, amit a kertben vagy a természetben összegyűjtöttünk, és alakítsuk ki a számunkra legkedvesebb illatkompozíciót.
Már a régi görögök is
Már az ókori görögök, egyiptomiak és rómaiak is elkészítették saját illatkölteményeiket. Később, a XV., XVII. és VIII. században ismét népszerűvé váltak a nyári illatok.
Készítés egyszerűen
Az illatos rózsákat akkor szedjük le, amikor éppen nyílófélben vannak, mielőtt még a hervadás legcsekélyebb jeleit észlelnénk rajtuk. A hervadt virágok ugyanis keserű, dohos szagot árasztanak.
Szedjük le a szirmokat, a virág többi részét pedig dobjuk el. Egészben csak a rózsabimbókat szárítsuk meg, mert ezeket nem illatosításra, hanem díszítésre használjuk – apró gyöngyökként a letépett szirmok és levelek között. A szirmokat és bimbókat nagyméretű tálcán szétterítve szárítsuk.
Szárítsunk gyorsan
A levelek és virágok szárítását a lehető leggyorsabban végezzük. Fontos, hogy a növényi részek megfelelően szellőzzenek. Ezért egyszerre csak egy vékony réteget szárítsunk. A tálcát óvatosan mozgassuk ide-oda, vagy kézzel kíméletesen keverjük össze a szirmokat, nehogy megsérüljenek. Tartsuk a tálcát meleg, száraz, szellős, napfénytől védett helyen.
Más növényi részeket és illatos fűszernövényeket hasonló módon száríthatunk. A szárítás 10-14 napig, vastagabb növényi részek esetében olykor tovább tart. A virágok és a levelek térfogata akár 60%-kal is csökkenhet a szárítás során. Ne lepődjünk hát meg, ha a tálcára tett friss rózsaszirmok halma maréknyira zsugorodik. Ha a szirmok, bimbók és növényi részek teljesen megszáradtak, tegyük őket szép üveg- vagy cserépedénybe, amelyben megőrizhetik kellemes illatukat. Az egyes rétegek közé hintsünk néhány szem durva sót és finomabb konyhasót.
Egész nyáron gyűjtögessünk
A nyár előrehaladtával egyre több illatozó virág fejlődik a kertben. Amikor beköszönt az ősz, és elfogynak a gyűjtenivaló nyári illatok, elgondolkodhatunk, mi minden kerülhetne még a potpourriba. Egzotikus fűszernövényeink közül több is alkalmas e célra. Egy darabka fahéj, egy fél rúd vanília, néhány szem koriander, csillagánizs vagy friss kömény például rendkívül izgalmassá teheti az illatkompozíciót. Ízlésünkhöz mérten bátran kísérletezzünk a hozzávalókkal.
Potpourri alkalmas növények
A keverés alapját illatos rózsaszirmok, levendula és néhány zsályalevél adják. A kerti nebáncsvirág levelei is kellemes illatot árasztanak.
Az újabb rózsa-hibridek többsége nem alkalmas erre a célra, mert a nemesítés során elvesztették illatukat. A potpourri legkiválóbb alkotóelemei a bolgár olajrózsák és a damaszkuszi rózsa. Hasonló, bár kevésbé erős illatúak a Rosa alba különböző fajtái, például a ‘Maidens Blush’.
Illatok harmóniája
A vadon növő és a nemesített növények egyaránt illatoznak. Íme néhány különösen jól szárítható faj:
- feketekömény
- gilisztaűző varádics
- kamilla
- körömvirág
- mirtusz
- orgona
- római kamilla
Fűszerek és fűszernövények:
- borsmenta
- citromfű
- citromos kakukkfű
- csillagánizs
- étkezési kömény
- fahéj
- gyömbér
- kakukkfű
- kardamom
- kerti ruta
- koriandermag
- kömény
- rozmaring
- szárított citrom- és narancshéj
- szegfűszeg
- szerecsendió-virág
- vaníliarúd
Klasszikus hozzávalók a régi időkből
Vannak azonban egyéb hozzávalók is, még a klasszikus időkből, csakhogy nem könnyű őket beszerezni. Kis szerencsével mégis előfordulhat, hogy déltengeri utazásunk során hozzájuthatunk szárított narancs-, citrom- vagy jázminvirághoz, esetleg némi porított ibolyagyökérhez.